tiistai 4. lokakuuta 2011

Turhamaisuus/Vanity






Kävin Roomassakin tässä välillä. Aurinko paistoi ja oli hellettä. Tämän viikon saldoa järjestyksessä ylhäältä alas: n. 147 x 147 cm, akryylia paperille (keskeneräinen). Muut mustetta japaninpaperille n. 90 x 90 cm.

Taidepuhetta: Ihmettelin mailiini tulevaa NYArts magazinea. Huomasin kirjoittajan olevan eräs New Yorkilainen huijarigalleristi, joka oli aikaisemminkin kosiskellut minua huomattavaa maksua vastaan omaan galleriaansa. Juippi (Abraham Lubenski) metsästää tietämättömiä ja keskinkertaisia taiteilijoita Vanity-näyttelyihin. Suomessa ei taida olla tuttu tämä "vanity skene". Vanityssä esim. taiteilija pitää näyttelyn muka edustavassa paikassa ja saa jutun näyttelystään muka laajalevikkiseen lehteen, jotka kummatkin ovat täysin huijaukseen perustettuja, ja maksaa kummastakin huomattaviakin summia, eikä oikeasti hyödy mitään. Galleria ja lehti ovat kyllä oikeasti olemassa, mutta niillä ei ole mitään uskottavuutta kentällä. Taiteilija voi siis menettää myös kasvonsa, omaa tietämättömyyttään ja naiiviuttaan. Toisin kuin Suomessa, ulkomaiset galleriat eivät pyydä maksua. Jos joku siis pyytää rahaa, on kyseessä mitä varmimmin huijaus. Tämän jälkeen tiedän missä ryhmässä minun katsotaan olevan: tietämätön, periferiassa asuva ja keskinkertainen.

Rakkaan Suomemme taideskene on mielestäni 99% vanitya. Yksi asia joka pitää taiteilijat työnsä äärellä ja pitää maksullisia gallerioita yllä on toivo siitä, että kohta "breikkaa" - minut huomataan ja pääsen tästä paariasta ylempään luokkaan eli oikeisiin maksuttomiin gallerioihin. Jaksanko itse tätä 25-30 vuotta, kuten monet taiteilijat? Taidampa vaihtaa ennemmin ammattia. Näissä ajatuksissa olen hakemassa näyttelyä Turkuun, galleria Berneriin, joka on kaupungin ylläpitämä ja vuokraltaan edullinen tila. Ainoa mitä showsta oletan saavani on ceeveehen aktiivisuusmerkintä apurahakauden selvitystä varten.

Harkitsin myös TM-gallerian hakua, mutta jotenkin 1500 euroa voi käyttää järkevämminkin. Haen Galleria Sinneen Helsinkiin, joka maksaa 600 euroa ja on siis halpa. Galleria on vielä keskeisellä paikallakin, Näyttelyajankohtakin on sopivan kaukana, niin saan rauhassa kypsytellä uutta taidetta, eikä tarvitse aina veivata ihan samaa. Ihanaa kun ei ole jatkuvassa näyttelykierteessä!

I went to Rome last week. It was hot and sunny. This weeks results from up to down order: ca. 147 x 147 cm, acrylics on paper (not completed). The rest are ink on Japanese paper, ca. 90 x 90 cm.

The Finnish post is about the vanity art scene, and how 99% of Finnish galleries resemble that.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti